dijous, 23 de desembre del 2010

Els joves i les eleccions

El passat 28 de novembre els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya van anar a votar en motiu d’escollir democràticament un nou President per la Generalitat de Catalunya. Aquest any, ha augmentat la participació de la població i més de 230.000 de joves han pogut votar per primera vegada.
Una de les preocupacions dels partits polítics és l’abstenció de la votació entre el segment de la població jove que veuen en l’administració pública i als partits polítics una desconfiança. Després de parlar amb diferents persones del sector polític i gent de l’entorn universitàri he arribat a la conslusió que divideix els joves catalans en dos grups. Per una banda, el jove lliure pensador que té l’objectiu de lluitar per el seus ideals expressant exageradament la seva opinió, i per altra banda, el jove desinteressat de la política i que mostra un estat pessimista davant la seva ideologia. Ens trobem doncs, davant de dos punts de vista molt diferents i d’alguna manera de dos extrems.
El tractament de la política a l’universitat pot ser un dels motius d’aquest resultat. Així, els estudiants de comunicació que estàn cursant el primer cicle es mostren més desil·lusionats i menys preocupats per la política, com hem vist a l’enquesta realitzada a una petita mostra dels estudiants de la facultat de comunicació Blanquerna. En canvi, en cursos més avançats veiem com l’interés i l’opnió política millora o té més criteri. La majoría creu que a l’universitat o a les escoles no es tracta prou el tema de la política i no es motiva la fomració d’una opinió sólida, sigui quina sigui.
La majoria de la població d’entre 18 i 25 anys, mostren un sentiment nacionalista catalanista o espanyolista molt guiada per la ideologia familiar, tenint una posició davant la política molt extremista entre dretes o esquerres. “Els joves tenen tendència a la radicalitat” diu el ex-portaveu de CIU, David Madí. Això fa pensar que des de l’entorn més proper al jovent no es fomentar prou la participació en política i els joves es guien basicament pel que senten o creuen a casa, tot i que no parlem a termes generals.
D’altra banda, segons Cabanillas, regidor de joventud de l’ajuntament de Granollers, creu que la participació dels joves en política és important actualment, tot i destacar que no se li dóna tanta importància al vot sinó a altres activitats.
Finalment i per concloure podem dir que, els joves s’interesent en política però d’una manera diferent al sector adult. Després de veure algunes enquestes podem dir que l’interes per la política arriba més tard dels 18 anys, quan la majoria dels joves comencen una carrera universitària i es veuen amb la necessitat de augmentar el seu nivell cultural i formar la seva pròpia opinió política en base als seus coneixements i valors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada